2022 yılında Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 59’u çocuklarının çevrimiçi öğrenmeye haftada 2 saatten az zaman ayırdığı belirtilirken, 2024 yılına gelindiğinde ailelerin yüzde 49'u çocuklarının eğitim amaçlı olarak haftada 6 saatten fazla ekran başında vakit geçirdiği kaydediliyor
4-12 yaş arası çocuklar için Avrupa standartlarında online İngilizce eğitimi veren Novavid, 4-12 yaş arası çocukların ekran sürelerine dair değişimleri ortaya koyan son anketinin sonuçlarını açıkladı. Anket, aralarında Türkiye^nin de olduğu 15 ülkeden 4 ila 12 yaş arasında çocukları olan 5.000'den fazla ailenin verilerini analiz ederek 2022'deki ekran süresi alışkanlıklarını 2024'tekilerle karşılaştırdı. Ebeveynlere, çocuklarının çeşitli etkinlikler için ekran başında geçirdikleri süre, bu ekran süresine ilişkin bakış açıları ve bunu etkili bir şekilde yönetme stratejileri soruldu. Ankete göre dünya genelindeki ebeveynler, çocuklarının ekran başında fazla vakit geçirdiğini düşünüyor ancak bu durumun çevrimiçi eğitim söz konusu olduğunda geçerli olmadığı görülüyor.
4-12 yaş arası çocuklar için Avrupa standartlarında online İngilizce eğitimi veren ödüllü Novakid’in Ekran Süresi Araştırması, ebeveynlerin yüzde 41'inin ekran süresinin azaltılmasını tercih ettiğini ve çocuklarının bu süreyi daha çok eğitim amaçlı kullanmalarını istediklerini gösteriyor. Global veriler, haftada ortalama 1-2 saat ekran başında vakit geçiren çocukların oranının yüzde 55'ten yüzde 24'e düştüğünü, haftada 7-10 saat ekran başında vakit geçirenlerin oranının ise neredeyse üç katına çıkarak yüzde 8'den yüzde 22'ye yükseldiğini ortaya koyuyor. Ebeveynlerin çocuklarının “tam kararında” vakit geçirdiğini düşündüğü ilk üç kategori; film ve çizgi film izlemek (yüzde 41), sosyal medyada arkadaşlarıyla sohbet etmek (yüzde 55) ve müzik dinlemek (yüzde 62) oldu.
Türkiye’deki ebeveynlerin yüzde 75’i online eğitimin çocuğun öğrenimi için faydalı olduğuna inanıyor. 2022’de ebeveynlerin yüzde 62'si, çocukların elektronik cihazları eğitim amaçlı kullanma sürelerinin “tam kararında” olduğunu belirtirken, bu oran 2024’te yüzde 35’e düştü. Buna karşılık, “çok fazla vakit harcandığını” düşünen ebeveynlerin oranı ise yüzde 1’den yüzde 20’ye yükseldi.
2022 yılında Türkiye’deki ebeveynlerin çoğunluğu (yüzde 59) çocuklarının çevrimiçi öğrenmeye haftada 2 saatten az zaman ayırdığını belirtmiştir. Sadece yüzde 17'si haftada 6 saatten fazla zaman harcıyordu. Ancak 2024 yılına gelindiğinde ailelerin yüzde 49'u çocuklarının eğitim amaçlı olarak haftada 6 saatten fazla ekran başında vakit geçirdiğini bildirmiştir. Novakid, çocukların artık haftada ortalama 4-5 saatini ekran karşısında geçirdiğini tespit etmiştir.
Anket, ekran süresinin giderek artan bir miktarının eğitici oyunlara gittiğini ortaya koyuyor. Ankete göre Türkiye’deki ebeveynler’in yüzde 58’i çocuklarının en çok eğitici oyun içerikleriyle ilgilendirklerini söylüyor. Eğitici oyunları sırasıyla eğitici videolar yüzde 51, online dersler yüzde 45, uygulamalar yüzde 44 ve ödev için araştırma yüzde 41 izliyor. Ebeveynlerin yüzde 51’i, oyun oynamayı da eğitici bir deneyim olarak gördüklerini belirtiyor. Çocuklarının ekran sürelerinin nasıl kontrol altında tutulduğu sorulduğunda ise ebeveynlerin yüzde 68’i çocuğuyla bu durumu konuşarak çözdüğünü söylerken yüzde 31’i ise ebeveyn kontrolü uygulamaları kullandığını belirtiyor.