Aile hekimlerine yönelik yeni yasa tasarısına göre, aile hekimleri mesai dışında vatandaşlara ücretli hizmet verebilecek. Aile hekimine gitmeden hastaneye gidilmesi halinde katkı payı ödenirken, kurumdan alınacak sağlık raporları da ücretli olacak
Kasım ayı başında yeni yönetmeliğe karşı iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri için yeni düzenleme yapılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin verdiği yeni yasa tasarısına göre, aile hekimlerinden alınacak raporlar artık ücretli olacak. Böylece daha önce eczanelerden alınan muayene ücreti, ilk kez kamudan fiziki olarak alınacak.
AK Parti tarafından Meclis’e sunulan ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne göre, mesai dışında hizmet veren aile hekimleri hastadan ücret alacak. Kanuna göre, aile hekimine gitmeden hastaneye gidilmesi halinde hastadan katkı kapı alınacak.
Kanun teklifinde, şu ibareler yer aldı: “Yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler, hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir."
Öte yandan, Kasım başında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı çıkan hekimler, yönetmeliğin geri çekilmesini isteyerek, 5-7 Kasım’da iş bırakma eylemi yapmıştı. Hekimler yönetmeliğin çalışanların iş güvencesini yok edeceğini belirterek, koruyucu sağlık hizmeti sunan aile sağlığı merkezlerinin bütün fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanmasını istemişlerdi. Hekimler ayrıca yönetmelikle, ihtiyacı olan hastayı hastaneye sevk edemeyeceklerini, ilaç yazma yetkilerinin kısıtlandığını, hastayı tedavi etme özgürlüklerinin kısıtlandığını kaydetmişlerdi.