ForInvest araştırmasına göre, eskiden harcama için borçlanma yapılırken, artık borçlanma yatırım için önemli bir araç haline geldi. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yapıyor
ForInvest’in FutureBright araştırma şirketi ile gerçekleştirdiği ‘Yatırımcı Davranışları Araştırması’ ilk defa yayımlandı. Türkiye genelinde hisse senedi, fon ve kripto para ürünlerinden en az birine yatırım yapan kişilerle gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’deki yatırımcıların yatırım tercihlerine ışık tutuyor.
ForInvest’in FutureBright araştırma şirketi ile gerçekleştirdiği çalışmanın öne çıkan sonuçları şöyle:
Türkiye’de bireysel yatırımcıların davranışlarını, finansal okuryazarlık düzeylerini ve yatırım teknolojilerine uyum süreçlerini anlamanın sektörün geleceği için büyük bir önem taşıdığını ifade eden ForInvest CEO’su Serra Berkol, “Yatırımcı Davranışları Araştırması sayesinde finans dünyasına objektif ve derinlemesine analizler sunarak yenilikçi çözümler geliştirilmesini destekliyoruz. Bu araştırma, hızla dijitalleşen bir dünyada bireysel yatırımcıların tercih ve ihtiyaçlarını anlamaya yönelik stratejik içgörüler sağlamakla kalmayıp, ekosistemin geleceğine ışık tutacak bir rehber niteliği taşıyor.”
Bu araştırmanın Türk yatırımcıların geleneksel yatırım araçlarından vazgeçmediklerini ancak, risk toleranslarına göre portföylerini çeşitlendirmeye açık olduklarını net bir şekilde gösterdiğini kaydeden ForInvest CEO’su Serra Berkol, şöyle devam etti: “Özellikle sosyal medya üzerinden bilgiye ulaşmanın yaygınlığı dikkat çekici. Günümüzde bilgiye hızla erişme ihtiyacı, yatırımcıları Youtube, Instagram ve X gibi platformlara yönlendiriyor. Ancak, burada kurumsal bilgi akışı ve finansal okuryazarlık açısından sağlam bir temel sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Dijital kanallar üzerinden yatırımcılara erişim ve bilgilendirme yapmak, hem bilinçli bir yatırım kültürünü yaygınlaştırmak hem de finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek için çok değerli fırsatlar sunuyor.”
Araştırmada öne çıkan sonuçlardan biri de borçlanma ve yatırım ilişkisi oldu. Buna göre eskiden harcama için borçlanma yapılırken, artık borçlanma yatırım için önemli bir araç haline geldi. 10 yatırımcıdan 7’si borçlanarak yatırım yaparken, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanlar, borç ve birikim dengesini daha sağlıklı bir şekilde yönetebiliyor.
Araştırmada Türkiye’de ilk kez ForInvest Yatırım Teknolojileri Uyum Endeksi de ölçüldü. ForInvest Yatırım Teknolojileri Uyum Endeksi, farkındalık, değer katma, tavsiye, etki yaratma, kolaylık ve güven olmak üzere 6 bileşende yatırımcının dijital platformlara ve teknolojiye uyumunu 0-100 arası değerde ölçecek şekilde tasarlandı. Araştırma sonucunda, Türkiye’nin yatırım teknolojileri endeksi 75 olurken, orta-yüksek derecede uyumlu olarak gerçekleşti.
Kripto para yatırımına yeni başlayan yatırımcılar ise 79 puanla teknolojiye daha yüksek uyum gösterdi. Benzer şekilde 18-34 yaş arası gençlerin, yüksek sosyoekonomik statüye sahip olanların ve kadınların yatırım uygulamalarına uyumu daha yüksek oldu.